UW BROWSER IS VEROUDERD!

UPGRADE UW BROWSER NAAR EEN SNELLER, GEAVANCEERDER EN VEILIGER ALTERNATIEF.UPGRADE MIJN BROWSER

×

What’s up 2017 – Techniek

Een nieuw jaar en een mooi moment om vooruit te kijken. In de serie ‘What’s up 2016’ kijken we vooruit naar de te verwachten ontwikkelingen voor het komende jaar. Deze serie is een drieluik en bestaat uit de delen Design, SEO en Techniek. De belangrijkste drie-eenheid op webgebied van dit moment.

Techniek

De techniek is de basis voor elke goede website. Natuurlijk is het mogelijk om voor een paar honderd euro iets in elkaar te zetten, maar een website bewijst zich en verdient zicht terug als het een goede is. Ook op het gebied van techniek zijn er een aantal trends waar we in 2015 niet omheen kunnen.

Responsive versus Adaptive

Een website moet in 2016 geschikt zijn voor zowel desktop als mobiel. Dat is iets waar we niet meer omheen kunnen en zouden willen. Ongeveer driekwart van de Nederlandse bevolking heeft een smartphone en ongeveer de helft van de Nederlanders heeft de beschikking over een tablet. Het aantal desktops neemt al jaren af en daarmee kunnen we maar tot één conclusie komen: een website kan niet langer gemaakt worden voor één schermmaat of één type browser.

Er zijn verschillende methodes om een website geschikt te maken voor meerdere apparaten:

  • met allerlei losse sites;
  • met een schaalbaar ontwerp; 
  • een ontwerp in stappen, zogenaamde breakpoints.

Dit laatste heeft de voorkeur, omdat je op die manier ook apparaten waarvan je op het moment van bouwen nog niets wist dat ze zouden komen, kunt ondersteunen. Globaal gezegd komt het er op neer dat je een ontwerp maakt voor groepen apparaten, dit heet ‘adaptive design’. Als je dan ook nog een afvang maakt voor bijvoorbeeld van klein mobiel scherm tot middelgroot mobiel scherm of van groot mobiel scherm tot kleine tablet, dan maak je gebruik van een combinatie van ‘adaptive en responsive design’ en heb je het beste van twee werelden.

Analytics

Steeds meer bedrijven zien het nut van goede statistiek en testen in. Het gebruik van statistiek kan je helpen om meer sales te genereren, de website gebruiksvriendelijker te maken voor bezoekers of belangrijke taken als eerste te vermelden. Dit heeft ook invloed op de techniek. Het wordt steeds belangrijker gedrag van bezoekers niet alleen op paginawisselingen te meten, maar ook op individueel linkniveau. Gelukkig kan er ook steeds meer en we zullen de komende tijd steeds rijkere statistische analyses zien.

Om de statistiek nog verder te verrijken, kan er gebruik gemaakt worden van ‘Big Data’*. Het enige probleem op dit moment is nog dat vooral Google, Microsoft  en Facebook over deze data beschikken. Kleine bedrijven komen hier lastig aan en kunnen hier nog niets mee. Dat zal in de loop van de tijd veranderen. Er zullen systemen ontstaan waarmee ook Big Data voor kleinere spelers toegankelijk wordt. 

* Big DataDe definitie van big data is niet altijd duidelijk en de term big data wordt vaak ten onrechte gebruikt. Volgens Gartner (onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector) gaat het om drie factoren: 1. de hoeveelheid data, 2. de snelheid waarmee de data binnenkomen en/of opgevraagd worden en 3. de diversiteit van de data. Als aan minimaal twee van bovenstaande factoren is voldaan, spreekt men in het algemeen over big data. (wiki)

Koppelingen

Al jaren wordt het geroepen: “the internet of things”. Tot op heden groeit het aantal op internet aangesloten apparaten gestaag, maar de term klinkt nog steeds meer als gedachte en is nog geen werkelijkheid. Die werkelijkheid komt wel en 2016 zou wel eens het jaar kunnen zijn van de doorbraak. Steeds meer tv’s beschikken over een verbinding en ook steeds meer lampen worden vervangen door intelligente en op afstand bestuurbare exemplaren. Daarnaast zien we een ontwikkeling in het automatiseren van de woning, bijvoorbeeld door middel van een slimme thermostaat of vitrage die met een app te bedienen is. Visionairs zien al een volledig geautomatiseerd leven voor zich. Dat zal nog wel even duren, maar apps die automatisch parkeergeld betalen en wekkers die rekening houden met het verkeer zijn onderweg.

Om het weer terug te trekken naar websites; hierop zullen steeds meer koppelingen worden gemaakt. Adresgegevens uit Facebook, reisinformatie uit de NS API*, enzovoort. Bijna alles is al mogelijk maar het wordt nu ook echt toegankelijk.

* API = is de afkorting voor application programming interface. Dit staat voor een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel van een programma.

Fijne feestdagen

TenSheep wenst u een fijne feestdagen en een productief 2017.

Tussen Kerst en Oud&Nieuw zijn wij ‘gesloten’.
Vanaf maandag 2 januari staan wij weer voor u klaar.

Maar voor noodgevallen zijn wij natuurlijk wel altijd bereikbaar op 0172-720100!

What’s up 2016 – Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd en in combinatie marketing SEM of SEA, is een hot item. Ondertussen is zoekmachinemarketing, zoals we SEM in het Nederlands noemen, een van de belangrijkste advertentiemediums aan het worden voor een groot deel van de markt. Ook het MKB kan hier niet meer omheen.
lees meer

Volg ons op social media